Prostatakræft og svag blære

En undersøgelse i 2011 viste, at hele 89% af de opererede patienter oplevede urininkontinens

Prostatakræft er den mest almindelige diagnosticeret form for kræft hos mænd med mere end 41.000 rapporterede tilfælde om året (i England). Nervesparende radikal prostatektomi er blevet den foretrukne operationsteknik, men efterlader dog to almindelige bivirkninger: Urininkontinens og rejsningsproblemer.

En undersøgelse i 2011 viste, at hele 89% af de opererede patienter oplevede urininkontinens efter radikal prostatektomi, hvoraf hovedparten af disse stadig oplevede lækage efter 3 måneder. Andre studier og patientudtalelser viser, at inkontinensen – hvis ikke den bliver behandlet – kan ”blive hængende” i flere år efter operation.

Man kan nemt blive overvældet af de mange behandlingsmuligheder, der er for en forstyrrende tilstand som inkontinens. Vi vurderer her fordele(pros) og ulemper(cons) ved de mest almindelige behandlingsmuligheder af inkontinens hos prostatapatienter og hvorfor INNOVO har fået professionelle behandlere til at snakke…

Hvad sker der under operationen, som forårsager lækage?

Ved radikal prostatektomi fjernes prostatakirtlen og dele af det omkringliggende væv, og det giver svaghed i blærehalsen og resulterer i svagere lukkemuskel og mindre kontrol over bækkenbunden. Dette manifesterer sig oftest hos prostataopererede patienter som stress-inkontinens (SUI), trang-inkontinens (UUI) eller PMD (urindryp efter endt toiletbesøg)

Symptomerne kan være så alvorlige efter operation, at det kan blive sværere at vende tilbage til arbejdet og kan få indflydelse på personlige forhold og selvtilliden. Størstedelen af patienterne kan genvinde urinkontrollen efter radikal prostatektomi, hvor forbedringen først og fremmest ses, når kateteret fjernes. Det kan dog tage op til 18 måneder at genvinde komplet blærekontrol og en lille pctdel af patienterne oplever permanent inkontinens.

Almindelige behandlingsmuligheder (efter prostatektomi)
– fordele og ulemper

Absorberende pads (bind/bleer) & (ble)bukser

Absorberende bind og bukser bruges til at give patienterne ro til at lave deres daglige aktiviteter uden at skulle bekymre sig om utilsigtede (flove) uheld. Dette giver dog IKKE en løsning på problemet og skal udelukkende bruges til at styre tilstanden, medens der gennemføres løsningsbaserede behandlinger.

Bind og bukser bliver dyrt på sigt (på årsbasis eller resten af livet), er ubehagelige og kan være ødelæggende for en persons selvtillid og værdighed.

Bækkenbundsøvelser

Bækkenbundsøvelser betragtes som den mest gunstige og konservative behandling til prostatektomi-patienter, som lider af stress-inkontinens og rejsningsproblemer. Undersøgelser tyder på, at stress-inkontinens kan behandles vha bækkenbundsøvelser, hvis de laves konsekvent og regelmæssigt. Patienter med rejsningsproblemer kan også få gavn af bækkenbundstræning. Bækkenbundsøvelser har minimale sundhedsrisici og styrker bækkenbundsmusklerne til at genvinde kontrol over blære og tarm.

Elektrisk muskelstimulation (EMS)

EMS apparater bruges til automatisk at stimulere bækkenbundsmusklerne ved at sende målrettede impulser til bækkenbundsmusklerne og styrke dem over tid. De automatiserer processen med bækkenbundsøvelserne og er specielt gode til personer med meget svag bækkenbund.

Apparaterne er normalt med prober (hos mænd indsættes de rektalt) – MEN INNOVOs klinisk testede EMS teknologi styrker/træner bækkenbunden eksternt (udvendigt) uden brug af indvortes enheder.

Kropsbårne urinaler

En kropsbåren urinal (BWR) er den generelle betegnelse for en række genbrugelige udvortes enheder, der opsamler urin. BWR er et alternativ til det knap så brugte/mindre kendte urinhylster (udvendig kateter) og fastgøres til kroppen med stropper, specieldesignet undertøj eller er selvklæbende.

Urinhylster (udvendig kateter)

Urinhylster er ikke så kendt blandt inkontinenspatienter. Det har form som et kondom, og er normalt lavet i latex eller silikonegummi og opsamler urin ligesom en kropsbåren urinal. Det kan være forbundet til en dræningspose eller kateterventil for let lækage.

Kropsbåren urinal og urinhylster behandler IKKE inkontinens og skal bruges som en midlertidig foranstaltning til at klare inkontinens, medens der gennemføres løsningsbaserede behandlinger. Urinhylster kan give hudproblemer, hvis ikke det holdes fuldstændigt rent hele tiden.

Kunstig lukkemuskel

En kunstig lukkemuskel monteres kirurgisk. Den består af en oppustelig manchet, en pumpe og et reservoir i form af en ballon, og gør at du kontrollerer, hvornår du tisser. Som ved alle indgreb er der risici forbundet i form af infektion og fare for, at udstyret går i stykker.

Omkring 10% får dem fjernet igen grundet risici/infektion, medens andre skal have yderligere operationer for at løse problemerne.

Slynger til mænd

Slynger til mænd monteres også kirurgisk. Der indopereres en lille pude, som trykker blidt på urinrøret for at forebygge urinlækager. Bivirkninger kan være smerter og infektion indenfor de første 3 mdr efter operation – op til 12% af patienterne vil være nødt til at få den fjernet igen. En lille del vil opleve urinretention (manglende evne til at lade vandet) ved dette indgreb.

Implanterbare (justerbare) balloner

Et andet kirurgisk indgreb – anbefales dog normalt ikke – omfatter to væskefyldte balloner, der indsættes omkring urinrøret og trykker på urinrøret for at forebygge urinlækage.

Bivirkninger: Infektion, ballonerne kan skrumpe eller flytte sig – ca 30% af patienterne får dem fjernet igen.

Medicinsk behandling

Der kan foreskrives medicin, som enten holder urinrøret lukket eller får blæren til at slappe af (ved tranginkontinens). Al medicin har forskellige bivirkninger, så patienterne SKAL konsultere læge inden brug af disse medicinske midler.

Bemærk, medicin behandler IKKE inkontinens; det er symptombehandling. Derfor bør medicinsk behandling kun indgå som en del af en løsningsbaseret behandling.

INNOVO – En revolution inden for behandling af slap blære hos mænd

INNOVO er en revolutionerende, ikke-invasiv løsning, som opbygger/gendanner bækkenbundsmuskulaturen blidt og effektivt ved at behandle hovedårsagen og ikke kun symptomerne på blæresvaghed. INNOVO stimulerer alle bækkenbundsmusklerne med 180 effektive sammentrækninger per session vha elektroder, der er placeret på indersiden af bandagerne og lader dermed apparatet lave bækkenbundstræningen for dig. Kan bruges af såvel kvinder som mænd. INNOVO er udelukkende ikke-invasiv (ingen prober) og er klinisk testet. Hjælper med at genvinde kontrollen over urinlækage på 4 uger. I modsætning til mange andre apparater, der laver bækkenbundstræning, er INNOVO udviklet til effektivt at behandle både kvinder og mænd og uden brug af invasive prober.

Mød Alpha – INNOVO bruger og radikal prostatektomi-patient

Alpha udtaler: ”Jeg begyndte at opleve urinlækage efter prostatacanceroperation. Det var meget nedværdigende og umenneskeligt. Man mister selvtillid, selvværd og værdighed.” Alpha prøvede mange foreskrevne behandlinger inden han succesfuldt startede med at bruge INNOVO. ”Indenfor en ganske kort periode – inden for 2 mdr – oplevede han mange forbedringer. Jeg anbefaler INNOVO, det er en super godt apparat”, siger han.

Darren Breen, Direktør i iMEDicare i Englang udtaler: ”Vi ser prostatacancer-opererede patienter som Alpha hver dag, som har været igennem behandlingscyklusser med INNOVO og gang på gang ser vi utrolige resultater. Vores patienters liv er påvirket på så mange måder grundet inkontinens – de vil bare gerne ud og leve livet helt normalt. INNOVO giver dem deres frihed tilbage – det løser problemet i stedet for kun at behandle symptomerne”. iMEDicare er specialiseret inden for Urologisk Medicinsk Udstyr, med fokus på den mandlige bækkensundhed.

Hvorfor overveje INNOVO som behandling af slap blære som følge af prostatektomi?

  • Det er en løsning, der behandler tilstanden i stedet for at skjule symptomerne
  • Den er ikke-invasiv – udelukkende til brug udvendig, der er ingen prober
  • Den er klinisk testet til sikkert at aktivere alle bækkenbundsmusklerne
  • Den er økonomisk – det er billigere på sigt end udgifter til bind/bleer/blebukser og mindre risikabel i forhold til kirurgiske indgreb
  • Hjemmebaseret behandling
  • Nem at bruge

Håndtering af de udfordringer, inkontinens giver

Inkontinens kan have betydning for dit selvværd og værdighed og det kan nogen gange føre til isolation, stress og depression. De aktiviteter, vi elsker – specielt træning – udløser lykkehormoner, der får os til at nyde livet fuldt ud. Så, når forhindringer som urinlækage kommer i vejen, kan det ødelægge vores velbefindende. Men det behøves ikke at være sådan! Du kan få selvtilliden tilbage og leve spontant og ubekymret ved at styrke din bækkenbund med INNOVO. Behandl årsagen til din lækage i stedet for symptomerne og gør de ting, du holder allermest af!

Men, er du endnu ikke startet rejsen med at overvinde inkontinens vha INNOVO, er du højst sandsynligt stadig mærket af den indflydelse, inkontinens kan have på dit daglige liv. Så her er nogle tips til at håndtere de daglige udfordringer, der er ved et liv med inkontinens.

Relaterede artikler